GündemTürkiye

Tarım Ürünlerinin Tarlada Kalması ve Çiftçilerin Sorunları

Hasat mevsiminin başlamasıyla birlikte Türkiye’nin farklı bölgelerinde alım garantisi verilmeyen tarım ürünlerinin tarlada kaldığı gözlemleniyor. Bu durum, çiftçilerin maliyetlerini karşılayamaması nedeniyle büyük bir sorun haline geldi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kışlık patates hasadının ekim ayında başlayacağına dikkat çekerek, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) üreticilere bugünden alım garantisi vermesi gerektiğini vurguladı. Aksi takdirde, yazlık patateste yaşanan sorunların kışlık patateste de tekrar edebileceğini ifade etti.

Gürer, Niğde’nin Çiftlik ilçesine bağlı Divarlı kasabasında patates üreticileriyle bir araya geldi. Üreticiler, karşılaştıkları sorunları ve endişelerini Gürer’e aktardılar. Çiftçilerin taleplerini dinleyen Gürer, “Küçük ölçekli üreticilerin ürünleri satıldıktan sonra tüccar fiyatları yükseltecek, kazanan aracılar olacak, ancak üreticiler kaybedecek. Bu durumu Bakan’a da anlatıyoruz, Meclis’te de gündeme getiriyoruz” dedi.

“Girdi Maliyetleri Artıyor, Ürün Fiyatları Düşüyor”

CHP Niğde Milletvekili Gürer, buğday alım fiyatındaki artışa dikkat çekerek, “Buğdayda yüzde 12 oranında bir artış yapıldı, ancak TÜİK’e göre girdi maliyetlerindeki artış yüzde 52. Girdi maliyetlerinde bu kadar yüksek bir artış varken, buğday üreticisinin yüzde 12’lik artışla tatmin olması mümkün değil. Tüccarlar da şu anda piyasayı düşürmüş durumda. Türkiye genelinde hasat bittikten sonra, Ekim ayına doğru buğday fiyatlarının yükselebileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Gıda erişimi konusunda önemli uyarılarda bulunan Ömer Fethi Gürer, “Çok güzel villalar, lüks evler inşa edebilirsiniz ama gıdaya erişemezseniz bu hiçbir anlam ifade etmez. O noktada ‘yandım anam’ demekle iş işten geçmiş olur. Pandemi döneminde bunu tecrübe ettik ve bu süreçten sonra daha kritik bir dönemle karşı karşıyayız. Umarım siyasi iktidar bu durumu görür. En azından sizin kışlık patatesiniz, yazlık patates gibi kötü bir duruma düşmez.” dedi.

Tarım Ürünlerinin Tarlada Kalması ve Çiftçilerin Sorunları

“Sulama Suyu ve Elektrik Giderleri Yükseldi”

Üreticilerin, “Saatlik 400 liraya patates suluyoruz; kuyudan bir saati 400 liraya suluyoruz” diyerek elektrik maliyetlerinin yüksekliğinden şikayet etmeleri üzerine Gürer, “Elektriğe yapılan yüzde 38’lik zamla birlikte, tarladaki suyun fiyatı da artıyor. Kışlık patates ekimi ekim ayında başlayacak; yazlık patatesin durumuna göre sorun yaşanacağı aşikar. Toprak Mahsulleri Ofisi bugünden ‘Tarladaki patatesi düşük fiyattan satmayın, ben sizin yanınızdayım.’ demelidir. Bu kadar basit. Patatesi alsa veya almasa bile, Tarım Kredi, Türkşeker veya TMO eliyle alım garantisi verildiği takdirde, fiyatlar doğru bir şekilde oluşur. Aksi halde, kışlık patates de yazlık patates gibi bu yıl kötü bir durumda kalacaktır.” şeklinde konuştu.

Tarım Ürünlerinin Tarlada Kalması ve Çiftçilerin Sorunları

Bu klasörde hiç resim bulunamadı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu