Almanya

Solingen’deki Bıçaklı Saldırı ve IŞİD’in Üstlenmesi

Solingen’deki bıçaklı saldırı, terör örgütü IŞİD tarafından üstlenildi. IŞİD’in yayın organı Amak’ta, saldırının “Filistin ve diğer yerlerdeki Müslümanların intikamını almak amacıyla” gerçekleştirildiği belirtildi. Terör örgütü, bu eylemde “bir grup Hristiyanı” hedef almayı amaçladığını ifade etti. Şiddetin Önlenmesi Ağı (VPN) uzmanlarından Thomas Mücke, aşırılık yanlılarının Ortadoğu’daki çatışmaları kendi çıkarları doğrultusunda araçsallaştırdığını, bu yolla konumlarını güçlendirmeye çalıştıklarını vurguladı.

Mücke, Hamas’ın 7 Ekim 2023’te İsrail’i hedef alan saldırılarının ardından Batı Avrupa’da terör eylemleri ve girişimlerinin dört katına çıktığını belirtti. Art arda gelen saldırılar bu durumu daha da somut hale getiriyor. Solingen’deki bıçaklı saldırının yapıldığı gün, Fransa’nın güneyindeki La Grande Motte’da bir sinagogun önünde iki araçta patlama meydana geldi. Ayrıca, Avusturya’da IŞİD sempatizörü olduğu düşünülen iki kişi, ABD’li şarkıcı Taylor Swift’in Viyana’da vereceği konserlerden kısa bir süre önce tutuklandı. Yetkililer, 19 yaşındaki Kuzey Makedonya kökenli Avusturya vatandaşı şüphelinin, “kendini ve büyük bir grup insanı öldürmeyi planladığını” ifade ettiğini duyurdu.

Mannheim’deki saldırıda hayatını kaybeden polis memuru Rouven Laur için meslektaşları anma yürüyüşü düzenledi. Fotoğraf: Uwe Anspach/dpa/picture alliance. Mayıs ayının sonunda Almanya’da yaşayan bir Afgan, Mannheim’da bir polis memurunu öldürerek beş kişiyi ağır yaraladı. Bu saldırı, IŞİD ile doğrudan bir bağlantı saptanmamasına rağmen “dini motivasyonlu” olarak sınıflandırıldı. Güvenlik yetkilileri, bu yaz Almanya’nın ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası ve Fransa’daki Olimpiyat Oyunları sırasında IŞİD’in saldırılar düzenlemesinden endişe ediyordu. Ancak artırılan güvenlik önlemleri ve yoğunlaştırılan sınır kontrollerinin her iki etkinliğin barışçıl bir şekilde sona ermesinde etkili olduğu düşünülüyor.

IŞİD’in Hedefleri 7 Ekim 2023’te İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana Batı Avrupa’da 7 saldırı ve 21 saldırı girişimi kaydedildi. Thomas Mücke, bu artışın şaşırtıcı olmadığını belirterek, “IŞİD, Batı Avrupa’yı hedef olarak belirledi. Amacı dehşet ve korku yaymak, toplumu bölmek ve bu yolla davalarına daha fazla insan kazandırmaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Solingen'deki Bıçaklı Saldırı ve IŞİD'in Üstlenmesi

Son dönemde IŞİD’in üstlendiği en büyük terör saldırısı, Batı Avrupa’da değil, bu yılın Mart ayında Moskova’daki bir konser salonuna gerçekleştirilen saldırıydı. Bu saldırıda 140’tan fazla kişi hayatını kaybetti. Amak, bu saldırıyı “IŞİD askerleri Hristiyanların bir araya geldiği büyük bir etkinliğe saldırdı, yüzlerce kişiyi öldürdü ve yaraladı” ifadeleriyle üstlendi.

Solingen'deki Bıçaklı Saldırı ve IŞİD'in Üstlenmesi

Radikalleşmede İnternetin Rolü Terör örgütü IŞİD, 10 yıl önce lideri Ebubekir El Bağdadi’nin Yakın ve Ortadoğu’da bir “halifelik” kurduğunu ilan etmesiyle küresel ölçekte dikkat çekti. Ardından Suriye ve Irak’ın büyük bölümünü kontrol altına alarak gücünün zirvesine ulaştı. Kafa kesme gibi vahşi cinayetlerin videoları internette yayımlandı. Mücke, IŞİD’in internet üzerinden yürüttüğü propagandayla bu tür saldırılar için çağrıda bulunduğunu vurgularken, “Saldırıların nasıl gerçekleştirileceğine dair kesin talimatlar da var, örneğin her yerde ‘kafirleri’ arabayla ezmek gibi” bilgisi paylaştı. Böyle bir saldırı, 2016’da Almanya’da gerçekleşmiş ve IŞİD sempatizası bir kişi Berlin Noel pazarına kamyonla dalmış, bu saldırıda 12 kişi hayatını kaybetmişti.

2019’a gelindiğinde, IŞİD’in Ortadoğu’da askeri olarak yenildiği düşünülmüştü. Avrupa’daki IŞİD saldırıları da bir süre azaldı. Ancak son şiddet dalgası, İslamcı aşırılık yanlılarının yeniden harekete geçtiğini göstermektedir. Yakalanan zanlıların üçte ikisinin genç olması dikkat çekiyor. Mücke, örgütün gençleri kendine çekmek için interneti kullandığını, “İnternet, radikalleşme ve mobilizasyonun yanı sıra eleman kazanmada da önemli bir rol oynuyor” dedi.

Radikalleşmenin Erken Tespiti: Bir Umut Işığı Uzmanlar, yakın gelecekte terörizmle ilgili karamsar bir tablo çiziyor. Thomas Mücke, Ortadoğu’daki gelişmelerin önümüzdeki yıllarda da terörizm dinamiklerini etkilemeye devam edeceğini belirtiyor. Alman İçişleri Bakanı Nancy Faeser’ın bıçakla girilmesi yasak alanları oluşturma planlarının da pek etkili olmayacağı görüşü hâkim. Uzmanlara göre, bu tür yasaklar, bıçakla insan öldürmeye niyetli olan kişileri durdurmakta yetersiz kalacaktır. Ancak, radikalleşmenin önlenmesi ve radikalleşmiş bireylerin yeniden topluma kazandırılması alanında çalışan Mücke, Gazze savaşından itibaren danışma hatlarına gelen aramalarda artış olduğunu kaydetti. Mücke, “Bu, radikalleşmeyi nispeten erken bir evrede engelleyebilmemiz için ihtiyaç duyduğumuz bilgiye sahip olmamızı sağlıyor” diyor.

Solingen’deki saldırıda hayatını kaybedenleri anmak için bırakılan çiçekler arasındaki kartonda “Neden?” yazıyor. Fotoğraf: Sascha Schuermann/Getty Images. Gençlerin radikalleşmesinin önlenmesi gerektiğini vurgulayan Mücke, bu sayede terörizmin de önlenebileceğini belirtiyor: “Yardım ve destek aramak çok önemli, çünkü her aşırılık yanlısı oluşum özellikle genç nesle hitap etmeye ve onları saflarına katmaya çalışmaktadır. Çünkü onlar, geleceğin nesli.”

Solingen'deki Bıçaklı Saldırı ve IŞİD'in Üstlenmesi

Bu klasörde hiç resim bulunamadı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu