Kars İl Sağlık Müdürlüğü ve Topuk Kanı Testi Üzerine Yargı Süreci
Kars İl Sağlık Müdürlüğü, bebeklerinden topuk kanı alınmasına karşı çıkan bir ailenin itirazına karşı yargıya başvurdu. Kars Aile Mahkemesi hakimi, İl Sağlık Müdürlüğü’nün bu talebini reddetti. Hakim, anne ve babanın topuk kanı vermeme hakkına sahip olduğunu belirtti ve bu kararı Türkiye’de bilim dışı uygulamalara tanınan Aidin Salih’in görüşlerine dayandırdı.
Hakim, topuk kanı taramasının Dünya Sağlık Örgütü tarafından zorunlu kılınan bir uygulama olduğunu iddia etti. Sağlık Bakanlığı ise, “Yenidoğan Tarama Programı” kapsamında topuk kanı alınmasına ilişkin kararı istinafa taşıyacaklarını duyurdu.
Nadir Hastalıklar Gönüllüleri Derneği Başkanı’nın Açıklamaları
Nadir Hastalıklar Gönüllüleri Derneği Başkanı Doç. Dr. Gülay Ceylaner, topuk kanı testine ilişkin mahkeme kararını değerlendirdi. Ceylaner, bu testin önemine vurgu yaparak şunları ifade etti:
“Erken Tanı ile Çocukların Geleceği Kurtarılabilir”
Topuktan alınan bir damla kan ile bir bebeğin hayatının tamamen değişebileceğini belirten Ceylaner, “Mahkeme süreci devam ettiği için çok fazla yorum yapamıyoruz. Ancak bir uzman olarak, taramanın bir ülkenin yapması gereken en kritik uygulamalardan biri olduğunu düşünüyorum. Topuk kanından yapılan taramalarda, hastalıkların erken tanısı konulduğunda çocuğun hayatı tamamen değişebilir. Mahkeme kararında otizmle ilgili bazı yorumlar yapılmış. Şu anda 6 farklı hastalık taranıyor ve bu sayının daha da artırılması planlanıyor. Bebeğin topuğundan alınan bir damla kan ile tüm hayatını değiştirebiliyoruz. Erken tanı sayesinde çocuğun zeka özürlü olmasının önüne geçmek mümkün. Bu kadar önemli bir uygulamanın tartışılmasını bile kabul edemiyoruz. Bu taramalar mutlaka yapılmalıdır.” dedi.
Bu klasörde hiç resim bulunamadı.