SağlıkYaşam

İzmir’deki Çevre Kirliliği ve Balık Ölümleri Üzerine Yapılan Çalışmalar

İzmir’deki Kirlilik Sorunu ve Çalışmalar

İzmir’in Bayraklı ilçesindeki Turan mevkisi sahilinde, 20 Ağustos’ta meydana gelen ölü balık vakaları ve kötü koku problemi, ciddi bir çevre kirliliği sorununun habercisi oldu. Bu durumun ardından, kirlilik kaynağının tespit edilmesi ve gelecekte benzer olayların önüne geçilmesi amacıyla yoğun çalışmalar başlatıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Körfezi’nde daha kapsamlı incelemeler yapmak üzere harekete geçti. Bakanlık, merkez teşkilatına bağlı uzman ekipleri ve Mobil Su ve Atık Su Analiz Laboratuvarı ile birlikte Bayraklı ilçesinden denize dökülen Manda Çayı’nda detaylı analizler gerçekleştirmeye başladı. Ekipler, çaydan alınan su numunelerini mobil laboratuvara yönlendirdi.

Körfeze akan Bostanlı, Bayraklı, Laka, Arap ve Balçova dereleri, Manda ve Meles çayları, ayrıca Atatürk Organize Sanayi Bölgesi ile Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki atık su arıtma tesislerinden de numuneler alınacağı bildirildi.

Çalışmalarla ilgili olarak gazetecilere açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün, balık ölümlerine ilişkin il müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalara destek vermek amacıyla bakanlığın merkez denetim ekiplerinin ve laboratuvarın bölgeye yönlendirildiğini belirtti.

Akgün, balık ölümlerinin ardından denizde farklı derinliklerden ve açıklıklardan numuneler alındığını ifade ederek, şunları ekledi:

  • “Burada, körfeze girişi bulunan 7 büyük derenin getirdiği kirlilik yükünü tespit etmek üzere bir çalışma yürüteceğiz.”
  • “İl müdürlüğümüz, bölgedeki tüm kaynakları düzenli olarak denetlemekte. Sürekli atık su izleme sistemleri vasıtasıyla debisi 5 bin metreküpün üzerinde olan 36 atık su arıtma tesisinin verilerini online olarak takip ediyoruz.”
  • “Ancak, mevzuat gereği bu izleme sistemlerine sahip olmayan atık su kaynaklarını da mobil laboratuvarımız aracılığıyla numuneler alarak denetleyeceğiz.”

Akgün, ilk tespitlere göre bölgede bulunan organizmalardaki ciddi artış sonucunda çözünmüş oksijen miktarının düştüğünü ve birikmiş kirliliğin balık ölümlerine yol açtığını vurguladı. Ancak kapsamlı bir değerlendirme yapabilmek için analiz sonuçlarının beklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu klasörde hiç resim bulunamadı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu